Julia Engström

Julia är född 2001 och är Sveriges största golftalang. Hon är medlem i Ringenäs Golfklubb och när hon var endast 13 år gjorde hon sin debut på Europatouren. Som 15-åring blev hon yngst någonsin att vinna en prestigefylld amatörgolftävling i Storbritannien och i debutsäsongen 2018 fick hon titeln ’Rookie of the Year’ på Ladies European Tour (LET). 2019 spelade hon till sig fyra topp-10 placeringar på Ladies European Tour. Under 2020, Julias tredje säsong som proffs, vann hon två titlar på Europatouren, LET, och slutade som tvåa i rankingen Race to Costa del Sol. Julia är dessutom rankad två till detta års Solheim Cup-lag och blev nominerad till Årets Nykomling i Idrottsgalan 2021.

Följ Julia Engströms karriär på Instagram: @juliaengstrom1

 —————————————————————————————————————————–

Intervju, Julia Engström
Våren 2021 fick vi chansen att ställa frågor till Julia, kring sådant som engagerar henne.

Vem/vilka inspirerar dig?
Jag har många som inspirerar mig på olika sätt. Det finns bland annat olika kvinnliga idrottare som inspirerar mig, bland annat Annika Sörenstam och Serena Williams. Sen finns det andra kvinnor som inspirerar mig där min mamma är en av dem och även andra business kvinnor som sliter och balanserar privatliv och yrkesliv. 

Vad betyder Female Empowerment för dig?
För mig betyder det att kvinnor ska support varandra och stå upp för varandra. Att stötta och boosta andra kvinnor i samhället. Det är viktigt att lyfta och hylla varandra och för mig är det de som Female Empowerment betyder

Hur är relationen mellan dig och dina rivaler utanför golfbanan? Följer ni varandra på sociala medier? Peppar ni varandra när ni inte spelar i samma tävlingar?
Jag tycker relationen mellan mig och de andra ute på touren är bra. Vi är 120 stycken som spelar samma tävlingar och därför lär man känna varandra rätt bra. Jag följer en del på sociala medier, man blir mer tajt med vissa än andra och då blir det mer naturligt att man följer dem och hänger mer med dem men jag tycker det är en bra stämning mellan de flesta och vi stöttar och grattar varandra. Även om man är konkurrenter och tävlar mot varandra tycker jag det är viktigt att man även gläds med varandra och har kompisar där ute.

Hur ser du att jämställdheten har utvecklats under din egen golfkarriär?
Jag är inne i mitt 4:e år som proffs och därför har det inte hänt jättemycket men en utveckling är att tjejer och killar nu har lite fler tävlingar tillsammans. Antingen att man tävlar killar och tjejer i samma tävling och alla spelar mot varandra om samma prissumma eller att det finns två olika tävlingar där tjejerna och killarna spelar i två olika tävlingar men samma prissumma till både tjejer och killar.

Har du många tjejkompisar som spelar golf?
Ja men det har jag. Jag bor i en stad där golf är en väldigt populär sport och det har gjort att det alltid finns tjejer som spelar. Min hemmaklubb, Ringenäs Golfklubb, har alltid haft många tjejer som spelat och därför har jag vuxit upp med duktiga tjejer som spelar. Även tjejkompisar som inte spelar golf har några gånger hängt med upp och antingen stått och slagit på rangen eller gått med en runda vilket är kul.

Enligt statistik är bara 24% av alla golfspelare kvinnor, men 29% av alla kvinnor som inte spelar golf är intresserade av att börja. 

Hur tror du vi kan locka fler kvinnor att börja spela golf och jämna ut statistiken?
Jag tror att många har en förutfattad mening att det bara är killar och män som spelar och därför inte vill börja men man kan dra ut ett tjejgäng och slå eller putta lite och sen kanske anmäla sig till en kurs. Då har man sina tjejkompisar som man spelar med och umgås med och då blir de kanske inte samma känsla av att det bara är killar som spelar. Tjejdagar är även ett sätt för att locka fler kvinnor att spela. 

Vad ser du mest fram emot just nu?
Just nu ser jag fram emot våren så att man kan börja spela mer ute och även att få komma ut och börja tävla.

 —————————————————————————————————————————–

Pressrelease, Seattle 26/1 2018
Julia Engström

Cutter & Buck expanderar sin koppling till Sverige med europeiska stjärnskottet JULIA ENGSTRÖM. Svenska golfsensationen Julia Engström har skrivit avtal med Cutter & Buck som deras nya globala varumärkesambassadör. Engström, som blir 17 år i mars 2018, kommer att bära Cutter & Bucks kläder under sin debutsäsong på Ladies European Tour (LET), som börjar i Australien med Oates Vic Open.
”Jag är stolt över att representera Cutter & Buck,” säger Engström. ”Annika Sörenstam är en person som jag beundrar mycket och hennes långa relation med Cutter & Buck gör den här nya möjligheten ännu mer spännande för mig.”
Engström är en av Sveriges allra bästa amatörer genom tiderna och kvalificerade sig till LET i december och blev professionell den 1 januari, 2018. Hon avslutade sin amatörkarriär med en lång lista av framgångsrika prestationer och var världens bäst rankade 16-åriga spelare år 2017.

Engström skrev historia i juni 2016 när hon som 15-åring vann Brittiska Öppna Amatörmästerskapet som den yngsta spelaren någonsin. Hon slutade också på tredje plats i Girls’British Open och fick en plats i Junior European Ryder Cup Team.
Även om Engström är ”rookie” i LET i år, har hon erfarenhet på absolut högsta turneringsnivå. Som amatör spelade hon med de riktiga proffsen redan vid 13-års ålder och hon har tävlat i tre stora mästerskap, U.S. Women’s Open, Ricoh Women’s British Open och Evian Championship.
”Vi är mycket glada över att Julia Engström blir en del av Cutter & Buck-familjen, säger Cutter & Bucks VD Joel Freet. ”Hennes amatörkarriär har varit fantastisk och vi ser fram emot att vara med på hennes spännande utveckling och resa som professionell spelare.”

Följ Julia Engströms karriär på Instagram: @juliaengstrom1

 —————————————————————————————————————————–

 

Jenny Haglund

Jenny, född 1993, är ett stjärnskott från Värmland, tillhörande Karlstad GK. 2017 gjorde hon sin debutsäsong på Ladies European Tour och under 2018 ställs hon bland annat mot världens bästa golftjejer i Australien Open på amerikanska proffstouren LPGA. Under 2018 kommer Jenny spela Ladies European Tour (LET) samt Symetra Tour (LPGAs undertour) i USA som huvudtourer.

Följ hennes karriär på Instagram: @jennyhaglund och på Facebook: jennyhaglundgolf

—————————————————————————————————————————–

Intervju, Jenny Haglund
Våren 2021 fick vi chansen att ställa frågor till Jenny, kring sådant som engagerar henne.

När började du spela golf?
Jag började spela golf på riktigt när jag var 10 år. Då tog jag grönt kort och började spela på banan för att sänka mig, samt tävlade i tjejligan som det hette i Värmland på den tiden. Har såklart varit på golfbanan innan tillsammans med min pappa och slagit på rangen och plastklubborna i köket som bebis, det får vi ju inte glömma!

Vad betyder golfen för dig?
Golfen betyder väldigt mycket för mig. Jag har så många roliga golfminnen, samt att jag har träffat så många av mina närmaste vänner på golfbanan. Golfen har verkligen format mig till den personen jag är idag, både på och utanför banan.

Hur har ditt senaste år varit på golfbanan?
Mitt senaste år på golfbanan har varit väldigt tufft resultatmässigt, men framförallt otroligt lärorikt på många andra sätt. Eftersom att vi hade en ganska annorlunda säsong pga. Covid-19 så har jag också jobbat därefter, gett mig extra tid till att prova lite nya saker som jag inte har haft tid och möjlighet att testa andra säsonger. 

Vad är ditt mål med golfen kommande fem åren?
Mina mål framåt är att jag vill vinna igen på Ladies European Tour, samt förbättra min status på LPGA Touren. En vision som jag alltid har haft sedan jag var liten är att spela Solheim Cup, så det är såklart också ett stort mål.

Vad gör du när du inte spelar golf?
Det senaste årets pandemi har resulterat i att jag spenderat mer tid på hemmaplan och därigenom också haft mer fritid. När jag reser många veckor på året är det ibland svårt att få tiden att räcka till andra intressen än golf. Men i år har jag verkligen fått lite extra tid. Den har jag spenderat tillsammans med mina vänner, sambo och familj. När jag inte spelar golf så gillar jag nästan all aktivitet och sport. Jag åker gärna längdskidor, spelar padel, yogar och bakar samt försöker hålla liv i lägenhetens växter. 

Ditt bästa minne på golfbanan?
När jag gjorde en Hole-In-One i min första LPGA-tävling som jag måndagskvalade in till i Australien och vann en bil 2018. Det var en fantastiskt rolig vecka och startskottet på min bästa säsong i karriären.

Vilken är din favorit golfbana?
Tro det eller ej, så är det en svensk bana. Donald Steel på Barsebäcks G&CC, den har varit min favorit i många år. Den är rolig, knixig och bjuder in till massa birdies.

Favoritklubba i golfbagen?
Min putter!

Vilket är ditt bästa golftips?
Träna mycket närspel, det är där du kan spara slag!

Vad är viktigt för dig när det gäller golfkläder?
Att det sitter skönt och att jag känner mig kvinnlig, men sportig på samma gång. När jag var liten så var golfkläderna inte lika anpassade för tjejer och de satt mindre bra. Utvecklingen på kläder inom damgolfen har varit väldigt stor de senaste 10 åren. Fantastiskt om du frågar mig!

Favoritplagg från Cutter & Buck?
Jag har burit kläder från Cutter & Buck sedan jag blev proffs i slutet av 2016, så genom åren har jag haft lite olika favoriter. Men just nu är favorit pikén Seabeck Polo i rosa/vit och Traverse Half Zip bär jag dagligen. Men en kall höst/vårdag så är det inget som slår Snoqualmie Jacket.